06 maj 2010

Fördel regeringen

Expressen rapporterar att regeringspartierna nu har majoritet i väljaropinionen enligt en mätning av Demoskop. Den snabba omkastningen är anmärkningsvärd med tanke på det massiva övertag oppositionen haft under längre tid och att den sortens övertag historiskt sett brukar betyda valvinst.

Nu brukar jag inte hetsa upp mig särskilt mycket över opinionsmätningar. det finns många skäl till att de kan vara missvisande. Jag antar att vi får se flera kast fram och tillbaka under sommaren. Det är ändå på valdagen det gäller. Opinionsmätningar sker med ett begränsat antal tillfrågade och utan en ordentlig valrörelse där de viktiga frågorna ställts på sin spets.

Visserligen genomfördes mätningen när de rödgröna presenterade sitt budgetalternativ och man kan väl ändå påstå att de tillfrågade har förkastat oppositionens alternativ. Eller som Marie Söderqvist uttrycker det: Väljarna har genomskådat framförallt socialdemokraternas taktik att totalsåga regeringens politik, men sedan ändå ha med det mesta i sitt eget förslag.

Hur som helst gäller det att ha is i magen och lita mer på bärkraften i regeringens politik än på flyktiga opinionsmätningar. Lotta Gröning varnar de rödgröna för att gå in i valrörelsen som bidragsgivare medan alliansen tar hand om ansvaret för jobben.  Men det är exakt det som håller på att ske med det budgetalternativ som oppositionspartierna lagt fram och den retorik de utvecklat.

De rödgrönas försök att monopolisera begreppet rättvisa har inte fallit väl ut. Det handlar om så mycket mer än att sprätta ut en massa små bidrag till allt och alla och att höja skatten för ett mindre antal höginkomsttagare. Även i rättvisepolitiken är det fördel Alliansen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar