26 maj 2010

Etanol och biogas minskar klimatgasutsläppp

Så kom då ännu en forskarrapport om livscykelanalyser för biobränslen som utfaller till stark fördel för etanol och biogas. Utsläppen av växthusgaser är 65-140 procent lägre än utsläppen från fossila drivmedel. Bland andra SvD och Upsala Nya Tidning skriver och själva rapporten finner man här.

Redan i fredags skrev Håkan Matson en mycket läsvärd krönika i Dagens Industris weekendbilaga (och nätupplaga) där han hävdar att det kan vara ett dyrt misstag att skrota satsningar på etanol.

Jag är en förespråkare av biodrivmedel. Det förekommer ständigt mer eller mindre spektakulära försök att döma ut dem, men all sansad vetenskaplig forskning visar gång på gång att med rätt tillverkningsmetoder och användning fungerar de utmärkt som energi till fordon och klimatåtgärd.

Energigrödor upptar ca 1 procent av arealen. Mänskligheten odlar kaffe och te eller spelar golf på betydligt större ytor än det.

Odlingsmarken kommer att räcka både till mat och energi (och kaffe med för den delen). Jordbrukets avkastning kan öka rejält globalt sett och det finns dessutom stora arealer jordbruksmark som inte odlas idag.

Det ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan "biodrivmedelsförnekarna" återkommer med argument som redan förkastats åtskilliga gånger och hävdar att etanol och andra biobränslen orsakar massvält och släpper ut mer koldioxid än bensin. På det viset påminner de inte så lite om "klimatförnekarna".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar