14 april 2010

Miljö- och hälsoskyddsnämnden överklagar Ärna-villkor

För snart ett år sedan yttrade sig MHN och Kommunfullmäktige i Uppsala om villkor för att tillåta civilflyg på Ärna. Då uttrycktes krav på bullerbegränsningar, öppettider för att undvika störningar nattetid och kontroll av luftföroreningar.

De skäl vi hade att tycka så då, gäller naturligtvis fortfarande. Länsstyrelsen gjorde en annan bedömning i tillståndsbeslutet. I det läget är det naturligt att värdera villkoren och begära en prövning i högre instans för att få avgjort vilken avvägning som är rimlig. Därför har nu majoriteten i Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutat överklaga ett antal villkor i tillståndsbeslutet. Oppositionen ville överklaga hela tillståndet.

Jag tror att det går att ha tätortsnära flygplatser om miljökraven är justa. Jag är inte emot flyget som sådant och en flygplats kan betyda mycket för regionens utveckling. Men jag värnar om miljö- och hälsoskydd för alla de uppsalabor som berörs av Ärna flygplats. Det ligger i Miljö- och hälsoskyddsnämndens uppdrag. Alla som bor nära en flygplats får tåla störningar. Det ligger nu på regeringen att avgöra hur omfattande störningarna får vara.

Det här beslutet har TV4 och ABC-nytt rapporterat om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar