14 mars 2010

Äntligen teknikneutrala miljöbilsregler?

Folkpartiet föreslog idag att stödet till miljöbilar ska göras om och vara neutralt till teknikval. Det är bra, för politiker är inte alltid bäst på att avgöra vilka metoder som är bäst för miljön. Jag hörde först om förslaget när det presenterades på ett seminarium på riksmötet och bl.a. SvD har skrivit om det.
Förslaget ska finansieras med avskaffade "etanolsubventioner". Men här har något blivit fel som varken mitt eget parti eller andra som kommenterat förslaget uppmärksammat. Det finns inga riktade etanolsubventioner. Däremot finns det ett svenskt undantag i energibeskattningen som gör att vi till 2013 kan sälja förnybara drivmedel som biogas, biodiesel och etanol utan energi- och koldioxidskatt. Ganska teknikneutralt med andra ord.

Avskaffar man den skattebefrielsen kommer alla förnybara drivmedel att bli mycket dyrare än fossila drivmedel. Ingen kommer att köra på dem och en premie blir rätt så betydelselös. Vill man fortsätta ge ett stöd som speglar klimatnyttan lär vi behöva det där undantaget i fortsättningen också. Och vill man att flexifuelbilarna ska köra på E85 i stället för bensin är det bättre att ge stöd till drivmedlet än till själva bilen.

Min andra invändning gäller det ofta upprepade och dåligt faktakollade påståendet att etanolbränsle hotar världens livmedelsförsörjning och regnskogarna. Det stämmer inte, men nu faller bl.a. Eric Erfors i Expressen och Mark Klamberg in i kören av fördömanden. Även Martin Andreasson, som skriver initierat och intressant om miljöfrågor har refererat folkpartiförslaget.

Biobränslen odlas på försvinnande små arealer. Det finns mycket åkermark kvar att odla mat på och det finns tillräckligt med mat till alla. Anledningen att människor svälter är att de är fattiga och inte ha råd att köpa mat. Etanolens miljöaspekter mm har forskarna Pål Börjesson, Lars J. Nilsson och Göran Berndes beskrivit bra i en debattartikel i Sydsvenska DagbladetDet finns också en bra artikel i Miljöaktuellt 3/2010 om forskning om etanolens miljöeffekter och en bra sammanställning på webben

Från min liberala horisont är det rimligare att vi bejakar en global ekonomisk utveckling, än att vi talar om för bönder i tropiska länder att vissa grödor får de inte odla. Men grundtanken, teknikneutralitet, är jättebra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar